Agroturistički tehničar
• Rad na poljoprivrednim poslovima svog gospodarstva – brine o ekološkom pristupu u uzgoju povrća, voća, stoke…
• Organizacija i briga o proizvodnji kvalitetne hrane (povrće, meso, mlijeko, riba…),
• Rad na organizaciji (planiranje, procjena i propaganda usluga i sadržaja koji se nude)
• Osmišljavanje prezentacije nacionalnih običaja, kulturne i povijesne baštine pojedinog dijela Hrvatske
• Planiranje, nabava i čuvanje živežnih namirnica
• Sastavljanje jelovnika, organizacija pripreme hrane
• Vodi brigu o ekonomičnosti rada, estetskom izgledu prostora
• Rad na povezivanju i dopunjavanju i suradnji sličnih objekata u svojoj blizini.
• Surađuje s turističkim zajednicama i ugostiteljskim radnicima,uključuje se u sustav permanentnog usavršavanja
• Pridržava se propisanih pravila po postojećim pozitivnim zakonima i pravilnicima i prilagođava se postojećoj situaciji u poljoprivredi, turizmu i ugostiteljstvu
• Pridržavati se zakona o zaštiti na radu, zaštitne mjere moraju biti primjerene sadržaju poslova i izvorima opasnosti .
Opći poljoprivredni tehničar
• Organizira rad i radi na poljoprivrednim gospodarstvima (OPG, obrti, trgovačka društva, zadruge), u ustanovama (škole, instituti, agencije) u području proizvodnje, dorade, prerade i tržišta proizvoda biljnog i animalnog podrijetla (stočarstvo, ribarstvo i pčelarstvo).
• Poslove može obavljati samostalno ili kao zaposlenik. Radno vrijeme se prilagođava tehnološkim procesima i vremenskim uvjetima.
• U radu je obvezno korištenje zaštitne odjeće i obuće.
Poljoprivredni tehničar – fitofarmaceut
• Radi na uzročnicima biljnih bolesti, biljnim nametnicima i korovima, mora poznavati mogućnosti i mjere zaštite bilja, sredstva za zaštitu bilja i njihovu upotrebu, te njihovo djelovanje na čovjeka i okoliš.
• Iako je težište u obrazovanju za ovo zanimanje na fitomedicini (zaštiti bilja) i njezinoj ulozi i značaju u suvremenoj poljoprivrednoj proizvodnji i kroz druge stručne sadržaje, bilo obvezne (npr. zaštita čovjekova okoliša) ili izborne (npr. ekološka poljoprivreda) uči se o važnosti očuvanja zdrave životne sredine kao i o drugim ekološki prihvatljivim mogućnostima poljoprivredne proizvodnje i zaštite bilja. Osim toga tijekom teoretske i praktične nastave stječu se temeljna znanja o uzgoju poljoprivrednih kultura ( ratarskog bilja, povrća, voća, vinove loze, cvijeća i ukrasnog bilja).