Konobar
• Priprema ponudu jela i pića i radnu dokumentaciju (jelovnik, vinsku kartu, barsku kartu, cjenik…)
• Primjenjuje tehnike posluživanja i ponudu hladnih predjela, juha, toplih predjela, jela od riba, rakova i ljuskara, školjki i puževa, gotovih jela i jela po narudžbi, salata, umaka, slatkih jela i voća, sireva, hladnih i toplih napitaka, vina, vode, aperitiva, žestokih pića, likera, piva, bezalkoholnih pića i dižestiva,
• Postavlja stol za dnevne obroke i njihovo posluživanje (bečki, francuski, engleski, ruski način, a la carte) koristeći običaje pojedinih naroda kod konzumiranja jela,
• Poslužuje u vrtnim restauracijama, terasama, barovima, apartmanima i sobama,
• Spravlja mješavina barskih pića,
• Poslužuje obroke na svečanim prigodama, na vrtnim zabavama i banketima te hladnog buffeta,
• Vrši naplaćivanja,
• Rukuje uređajima i aparatima te ih pravilno održava
• Uočava opasnosti na radu, primijeniti mjere i postupke za rad na siguran način;
• Racionalno upotrebljava materijale i energiju, vodi računa o mogućim izvorima zagađenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekove okoline.
Kuhar
• Priprema hladni predjela, juha, toplih predjela, jela od riba, rakova iljuskara, školjki i puževa, gotovih jela i jela po narudžbi, salata, umaka, slatkih jela i voća, sireva, hladnih i toplih napitaka;
• Priprema obroka za svečane prigode, za vrtne zabave i bankete te hladne buffete;
• Kontrolira kvalitetu proizvoda, svojstva hranjivih tvari i njihov značaj u prehrani;
• Klasificira namirnice biljnog podrijetla, načine čuvanja, skladištenja, konzerviranja, prerade i njihove prerađevine;
• Uočava opasnosti na radu, primijeniti mjere i postupke za rad na siguran način;
• Racionalno upotrebljava materijale i energiju, vodi računa o mogućim izvorima zagađenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekove okoline.- prepoznati moguće izvore zagađenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekove okoline;
• Razvija i primjenjiva osobine kuhara (imidž);
• Upoznaje običaje pojedinih naroda i njihova nacionalna jela;
• Upoznaje uživala i njihovo korištenje u prehrani;
Slastičar
• Planira postupke i tijek rada od pripremnih poslova do gotovih složenih slastica uvažavajući sve osobitosti svoga rada i zahtjeva korisnika,
• Priprema ponudu slastica, radnu dokumentaciju i cjenik,
• Priprema slastice i napitake,
• Priprema slastice za svečane prigode, za vrtne zabave i bankete,
• Kontrolira kvalitetu proizvoda, svojstva hranjivih tvari i njihov značaj u prehrani,
• Klasificira namirnice po podrijetlu, načinu čuvanja, skladištenja, konzerviranja i prerade,
• Prepoznaje uživala i njihovo korištenje u prehrani,
• Uočava opasnosti na radu, primijeniti mjere i postupke za rad na siguran način;
• Racionalno upotrebljava materijale i energiju, vodi računa o mogućim izvorima zagađenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekove okoline.- prepoznati moguće izvore zagađenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekove okoline;
• Prepoznaje moguće izvore zagađenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekove okoline.
Hotelijersko turistički tehničar
• Izrada, ostvarivanje, evidencija i ekonomska analiza turističkih aranžmana
• Obrada turističkog tržišta,
• Poslovno dopisivanje s domaćim i inozemnim poslovnom partnerima,
• Koordinacija rada službi u turističkoj agenciji i prodajnom odjelu hotela,
• Poslovi na pultovima,
• Poslovi vodiča,
• Recepcijski poslovi,
• Poslovi u propagandnoj turističkoj djelatnosti.